pulu.jpg


Libanonin raunioröykkien keskelle on palaamassa paenneita ihmisiä. Horjuvan tulitauon keskellä yrittävät avustusjärjestöt toimittaa apua elintarvikehuoltoon ja saada ihmisille luotua ketju joka takaa jonkinlaisen  perustarpeitten toimivuuden. Vesi , ravinto , terveydenhoito ovat asioita joiden saatavuus on ensisijainen.

Monin paikoin ovat tiet poikki. Vedenjakelu ontuu ja sähköt ovat poikki. Yhä edelleen tilanne on herkkä ja tulenarka. Rauhanturvaajia vasta haalitaan kasaan ja luodaan kuljetusketjua joukkojen paikalle saamiseksi.Esikunnissa on suunnittelua ja karttojen tutkimista. Aika kulkee ja Israelin joukot ja panssariase on edelleen väärällä puolen rajaa. Niiden poistuminen ei ole mahdollista ennenkuin paikalle on saatu joukkoja joilla on sekä osapuolten ja YK:n luottamus. Sen jälkeen on aikaa alueen rauhoittamiseen, tosin se vaatii myös osapuolien omaa malttia.

Onko tällä tulenaralla seudulla sitten pitkän päälle mahdollisuus rauhoittua? Pystyvätkö eri osapuolet elämään rinnakkain ja antamaan lapsilleen mahdollisuuden turvatumpaan elämään. Lukuisat uhrit ja heidän muistonsa on edelleenkin taakkana osapuolien harteilla. Koston kierre on katkettava ja tulevien vuosien aikana saatava osapuolien välille luottamus. Se on vaikea taival.Toivoa on kuitenkin ylläpidettävä kaiken toivottomuuden keskellä. Muuta tietä ei ole.

Ministeri Paula Lehtomäki oli tänään vierailemassa Libanonissa. Kuvissa oli raunioituneita rakennuksia ja lohkareiden tukkimia katuja. Yksinäinen Libanonin lippu oli näkyvissä rojukasan keskellä. Se ei ollut varmaankaan sattumaa. Sota on täynnä myös rakenneltuja efektejä joilla muokataan myös mielipiteitä.Toisaalta on kuulunut vaatimuksia mahdollisten sotarikosten tutkimisesta. Siviileihin kohdistuva terrori on selvitettävä myöskin täällä. Ei pelkästään Serbiassa tai Irakissa. Pelisääntöjen pitää olla jokapuolella yhtenevät.

Israelin raportti iskusta YK:n tarkkailupisteeseen.
(16.09.2006)

Tuo valitettava isku tarkkailijoiden bunkkeriin jossa menehtyneiden joukossa oli myös suomalainen upseeri on nyt saanut aikaan Israelin raportin sen syistä. YK tekee kuitenkin omaa raporttiaan tapahtumista ja se on ilmoitettu syyksi että sitä ei vielä julkaista.